Ludwig Binswanger (1881–1966) en de diepten van het menselijk bestaan

Onlinecursus over Grundformen und Erkenntnis menschlichen Daseins

Wat betekent het om mens te zijn? Hoe verhouden wij ons tot de wereld, tot anderen, en tot onszelf? In deze onlinecursus maak je kennis met het gedachtegoed van Ludwig Binswanger, een Zwitserse psychiater en grondlegger van de existentieel-fenomenologische psychiatrie. Centraal staat zijn magnum opus Grundformen und Erkenntnis menschlichen Daseins (1942), waarin filosofie, psychiatrie en fenomenologie samenkomen in een diepgravend onderzoek naar het menselijk bestaan.

Binswanger verbindt inzichten van Husserl, Heidegger en Dilthey met zijn klinische ervaring. Zijn driedeling van de menselijke existentie in Mitwelt, Umwelt en Eigenwelt biedt een rijk begrippenkader voor wie zich wil verdiepen in menselijke relaties, betekenisgeving en existentiële crises.

De cursus biedt een toegankelijke maar diepgaande kennismaking met Binswangers denken, zijn context en de hoofdthema’s van Grundformen. Naast filosofische reflectie is er ruimte voor praktische toepassing in klinische en existentiële contexten. Deelnemers lezen fragmenten in het Duits en bespreken deze gezamenlijk onder begeleiding van een ervaren docent.

De cursus is bedoeld voor deelnemers met enige ervaring in het lezen van filosofische teksten. Zij die hun denkvermogen willen scherpen en verbanden leren leggen tussen filosofie en praktijk zullen hier veel aan hebben.

De cursus bestaat uit 11 online-bijeenkomsten en vooraf toegestuurde instructievideo’s van mei tot september 2025, steeds op maandagochtenden (11:00–12:30 uur). Alle sessies worden opgenomen. Voor deelname is het boek Grundformen und Erkenntnis menschlichen Daseins (fotomechanische herdruk via Vittorio Klostermann) verondersteld. Fragmenten zijn deels ook beschikbaar in het Engels in de bundel Being-in-the-World (red. Jacob Needleman).

Docent: dr. Rico Sneller, medeoprichter van de Stichting voor Transpersoonlijke Psychologie en verbonden aan diverse onderwijsinstellingen. Hij doceerde aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Eindhoven, en publiceerde onder meer Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Newcastle 20212) en Het raadsel Socrates (Leusden 2021).

Voorbereiding buiten de bijeenkomsten wordt sterk aanbevolen. De docent verzorgt leesaanwijzingen voorafgaand aan iedere sessie via instructievideo’s.

Kosten: €275,- excl. btw (korting mogelijk voor studenten). Bij het aanbrengen van een betalende deelnemer ontvang je €50,- korting.

Data bijeenkomsten (maandag 11:00–12:30 uur):
12 mei, 26 mei, 2 juni, 16 juni, 30 juni, 7 juli,
11 augustus, 18 augustus, 1 september, 8 september, 15 september.

Aanmelden en informatie: h.w.sneller@gmail.com